A neem fa egy örökzöld növény, amely akár 15–20 méter magasra is megnőhet. Levelei sötétzöldek és szárnyaltak, virágai aprók és fehérek, termései pedig ovális, sárgás színű csonthéjas bogyók. A magokból sajtolják a neem olajat, amelyet széles körben alkalmaznak a gyógyászatban és a mezőgazdaságban.
Olíva pomace olaj – Gazdaságos alapolaj szappankészítéshez Az olíva pomace olaj az olívaolajgyártás második sajtolási fázisából származik. Miután a hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat kinyerték, a visszamaradt olívamasszából (héj, hús, mag) oldószeres extrakcióval vagy mechanikus préseléssel nyerik ki a pomace olajat. Ez a folyamat gazdaságosabb, így a pomace olaj kedvező árú, nagy mennyiségben használható szappankészítéshez.
Pálmaolaj – A szappanok tartósságának és keménységének titka A pálmaolaj a pálmafa (Elaeis guineensis) termésének húsából sajtolt növényi zsír. Szappankészítésben hosszú ideje alkalmazzák, mivel kemény, jól habzó, tartós szappant eredményez. Stabil, gazdaságos és könnyen kezelhető alapolaj.
Ricinusolaj – A szappan habosító titka A ricinusolajat a ricinus növény (Ricinus communis) magjából sajtolják. Az egyik legkülönlegesebb olaj a szappankészítésben, mivel magas ricinolsav-tartalmának köszönhetően rendkívül habosító és nedvesítő hatású. Szinte minden kézműves szappanban megtalálható, még ha kis mennyiségben is.
Rizsolaj – Gyengéd, bőrkímélő olaj szappanokhoz A rizsolajat (más néven rizskorpaolaj) a rizsszemek külső rétegéből, azaz a korpából sajtolják. Gazdag fitoszterolokban, antioxidánsokban és E-vitaminban, emiatt kedvelt összetevő a natúrkozmetikában. Szappanban bőrtápláló, enyhén habzó, gyorsabban szappanosodik, világosabb színt ad, és kevésbé drága.
Finomított sárgabarackmag olaj – könnyű és bőrkímélő szappanalap
A sárgabarackmag olajat a sárgabarack magjából sajtolják, és szappanban leggyakrabban a finomított változatát használjuk, mert: Semleges illatú, nem befolyásolja a szappan illatát Világos színű, így nem módosítja a szappan színét Stabilabb, hosszabb eltarthatóságú, mivel a finomítás során eltávolítják az érzékeny anyagokat, amelyek avasodást okoznának.
Finomított szőlőmagolaj – könnyű és bőrkímélő olaj szappanhoz A szőlőmagolajat a szőlőmagból sajtolják, amely a borászati ipar mellékterméke.
A finomított változat a legalkalmasabb szappankészítéshez, mert: Semleges illatú és világos színű, így nem befolyásolja a szappan illatát és színét Hosszabb eltarthatóságú, mivel a finomítás eltávolítja az érzékeny, avasodásra hajlamos komponenseket Jól kombinálható más olajokkal